The Scandinavian Tire & Rim Organization

Spørgsmål og svar

Nedenfor finder du en kort information om forskellige emner, som vi hos STRO ofte skal svare på. Hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål her, kan du sende det pr. mail til STRO.

 1. Hvordan skal jeg forstå alle betegnelserne på dækket?

Du finder svar på de fleste spørgsmål i STRO dækskole. Andre betegnelser findes i STRO DATABOG.

 1. Hvordan ved jeg, at mine vinterdæk er godkendt som vinterdæk?

I Danmark er der i dag ingen krav til vinterdæk, men i de øvrige nordiske lande er der forskellige krav til og definitioner af vinterdæk. Læs mere under ”Information” på vores hjemmeside for de forskellige lande.

 1. Må man køre med sommerdæk om vinteren?

Ja, i Danmark er det altid tilladt at køre på sommerdæk om vinteren, men i de øvrige nordiske lande skal du i den periode, hvor der er krav om vinterdæk, og det er vinterføre på den vej, hvor du kører, eller på tilstødende veje, have godkendte vinterdæk.

 1. Må man køre med vinterdæk om sommeren?

Ja, det er tilladt at køre med vinterdæk om sommeren, dog ikke pigdæk, hvor piggene ikke kan fjernes. Dækbranchen anbefaler ikke, at man kører med vinterdæk om sommeren. Vinterdæk har en anden opbygning og en blødere gummiblanding end sommerdæk, eftersom vinterdækkene skal fungere, når det er koldt og vinterføre. Sommerdækkene er sikrere, når det er varmt og sommerføre. Man må ikke blande sommer- og vinterdæk på bilen.

 1. Hvilke regler er der for mønsterdybde?

I Danmark gælder der samme regler for mønsterdybde for sommer- og vinterdæk, nemlig 1,6 mm for køretøjer under 3.500 kg totalvægt og 1,0 mm for motorcykler og køretøjer over 3.500 kg totalvægt. I de øvrige nordiske lande skal dækkene i den periode, hvor der er krav om vinterdæk, og det er vinterføre på den vej, hvor du kører, eller på tilstødende veje, have mindst 3 mm mønsterdybde.

 1. Hvordan ældes dæk? Kan jeg købe et nyt dæk, som er to til tre år gammelt, uden at det har forringede egenskaber?

Nye dæk, der opbevares korrekt, ældes ikke væsentligt. Dækkets ældningsproces starter først, når man begynder at bruge dækket. Du kan derfor roligt købe dæk, som er et par år gamle. En undersøgelse af 3 år gamle vinterdæk foretaget af VTI i Linköping i Sverige viste, at de havde lige så gode egenskaber på is som nyfremstillede dæk. Du kan findes mere information under “Alder på dæk” på hjemmesiden.

 1. Er HA-olier farlige?

Der bruges mange typer HA-olier (højaromatiske olier) i dæk. 8 typer PAH, der kan forekomme i visse HA-olier, er klassificerede som mærkningspligtige af EU. Dækbranchen har gradvist udfaset disse olier, og dækkene har været helt fri for disse typer PAH siden 1. januar 2010. Du kan finde mere information om HA-olier på vores hjemmeside.

 1. Udskiftning af dæk og fælge. Hvad må jeg?

Siden 1. oktober 2006 har nye regler været gældende for udskiftning af dæk og fælge på alle biler (<3,5 t). Disse regler gælder både for biler typegodkendt i sin helhed og biler med national typegodkendelse. Du finder de gældende regler for udskiftning af dæk og fælge under “Information” på vores hjemmeside.

 1. Er det farligt at montere dæk med rotationsretning den ”forkerte vej”?

Nogle dæk har en pil på dæksiden, som viser dækkets påtænkte rotationsretning. For at opnå de optimale egenskaber ved dækket, skal dækket monteres, så det ruller i den retning, fabrikanten har angivet. Hvis man af en eller anden grund monterer dækket i den forkerte rotationsretning, kan man ikke drage nytte af dækkets optimale præstationer. At køre med forkert rotationsretning er ikke farligt, men for at opnå de bedste egenskaber og resultater skal dækket monteres som tiltænkt af fabrikanten.

 1. Hvilke lande har forbud mod eller begrænsninger for pigdæk?

Du finder svaret på spørgsmålet under overskriften “Pigdæksregler i Europa” på hjemmesiden.

 1. Hvad betyder de forskellige betegnelser, der findes på fælge?

Du finder svar på de fleste spørgsmål i STRO dækskole. Andre betegnelser findes i STRO DATABOG.

 

 

Till toppen