The Scandinavian Tire & Rim Organization

Valg af vinterdæk

Når man skal vælge vinterdæk, kan man foretage flere valg. Da vinterdæk er en sikkerhedsfunktion, og for at få maksimal sikkerhed fra dækkene, er det vigtigt, at du vælger dine vinterdæk efter de behov og kørselsforhold, du har.
Valget af dæk påvirker ikke kun trafiksikkerheden, men også miljøet.

Der findes i dag tre typer vinterdæk.

  • Vinterdæk med pigge til nordiske forhold
  • Vinterdæk uden pigge til nordiske forhold
  • Vinterdæk uden pigge til mellemeuropæiske forhold

Vi har til sammenligning i denne tabel også medtaget de såkaldte ”All-Season dæk” (”helårsdæk”, ”året rundt-dæk”), da flere af disse er 3PMSF-mærkede for greb i sne, men ikke er tilpasset og udviklet til de mere vanskelige vinterforhold i de nordiske lande.

Pigdæk fungerer generelt bedre på is og specielt på våd is. Vinterdæk uden pigge kan være fordelagtige, hvis du kører meget på frosne veje uden sne eller på saltede og ryddede veje. Vinterdæk uden pigge til nordiske forhold har generelt sammenlignelige vinteregenskaber med egenskaberne for vinterdæk med pigge i vinterføre, undtagen på is. Hvis du kører mest på tørre, våde eller sjappede vinterveje, kan mellemeuropæiske vinterdæk uden pigge være en god og funktionel løsning.

Men der findes ingen dæk, som er perfekt til alle situationer og vejforhold. Du må træffe dit valg på grundlag af dine egne behov. Sommerdæk er dog aldrig en mulighed ved kørsel i vinterføre! Gummiblandingen i sommerdæk er tilpasset brug om sommeren, hvilket betyder, at den bliver for hård, når temperaturen er lav i vinterhalvåret.

Tabellen nedenfor kan hjælpe dig med at vælge det rigtige vinterdæk til dine behov og forhold.

Find gældende regler for vinterdæk i Danmark her!

Alle dæktyper
Pigdæk
Dæk uden pigge til nordiske forhold
Dæk uden pigge til mellemeuropæiske forhold
Helårsdæk ("All-season" dæk)
Till toppen